Rust. Reinheid. Regelmaat.

Geplaatst op 4 april 2017 · Geplaatst in Algemeen, Eigen Wijsheid

Rust, Reinheid en Regelmaat, dat is wat veel jonge moeders leren. De 3 RRR’s om hun kind goed te laten gedijen, gezond en in balans te houden. Ik wil graag een nieuw versie introduceren, de 3 RRR’s voor volwassenen voor een balans, een gezond bewustzijn en persoonlijke groei.

Namelijk:

  • Rust

  • Ruimte

  • Reflectie

Rust, puur om te kunnen ontspannen.

De huidige maatschappij laat ons overuren maken, voornamelijk met onze hersenen. Het hoofd loopt over en je neemt niets meer op en niets kan er nog bij en toch nog doorgaan. Oorzaak is de huidige economie waar wij heel veel moeten van de ander, maar wij moeten ook steeds meer van onszelf. Liefst allemaal in een bepaald format, want dat schept duidelijkheid en is vaak ook lekker SMART. Alleen hierdoor ziet de ander, maar ook jijzelf niet meer wat jouw werkelijke talenten zijn, jouw eigenheid en worden specifieke eigenschappen als storend ervaren. Alles wordt ondergesneeuwd, gedempt en gelabeld.

Ruimte, in de vorm van stilte, landschap en agenda.

Een uur vrij puur voor jezelf per dag wordt nog weleens ervaren als egoïstisch, schuldgevoel of als nu-even-niet-nodig-dat-komt-later-echt-wel. Door meer ruimte te scheppen in je hoofd, fysiek in je huis of in je omgeving (door bijv. in een bos te wandelen), creëer je meer rust maar vooral ook nieuwe ruimte in je hoofd, lijf en letterlijk zicht. Deze nieuwe ruimte geeft lucht aan eigen inzichten, eigen gevoelens en nieuwe ideeën. Het gevoel dat alles op je afkomt, schuift naar achteren en daardoor ontstaan meer ruimte. Zelfs met verbeeldingskracht kan je dit voelen.

Reflectie, zegt zo veel over jou en jou alleen

Wat resoneert bij jou? Wat trieert jou? Wat raakt jou?

Reflectie helpt oude wonden te genezen, helpt een goede volgende stap te zetten en helpt het ego wat te dimmen. Ja, de ander heeft mogelijk een beweging bij jou los gemaakt, maar het zijn jouw gevoelens. Wijzen met het vingertje heeft vaak niet veel  zin. In bepaalde fysieke situaties wel, maar niet als het om gevoelens gaat. Gevoelens zijn gebaseerd op oude ervaringen en emoties.

Alle drie staan in verbinding met elkaar.

Alle drie komen in een wisselende volgorde aan je voorbij. Alle drie geven signalen af om eens bij stil te staan. Probeer het eens!

Voel je onrust, kan je niet blijven zitten en ben je altijd bezig voor de ander? Neem rust!

Voel je dat je prikkelbaar bent, een kort lontje hebt, benauwd krijgt van alles wat je nog moet doen? Creëer dan ruimte om je heen!

Voel jij je aangevallen, onzeker, boos of wiebelig? Kijk dan wat er is gebeurd, resoneert in je lijf en erken dat het gebeurd. Niets is goed of slecht. Jij doet het goed. Je bent alleen iets tegen gekomen wat je nog ontdekt of aangegaan mag worden. Neem het gewoon gewaar, ervaar wat het met je doet en pak jouw shit op!

Pas ze eens toe en zie wat er gebeurd!

Als jij eens deze drie RRR’s in acht neemt, op tijd, dan zal er zoveel meer compassie zijn, zachtheid naar jezelf en naar de ander. Ja, dan is het (werk)tempo ook een stuk minder hoog, maar kwalitatief zal er meer gedaan worden. Juist door de Rust en Ruimte die genomen wordt en de toepassing van Reflectie, creëer je eigen gedachtegoed, nieuwe inzichten en sprankelende frisse inspiratie. Dan ontstaan vanzelf nieuwe verbindingen en zullen innovaties op verouderde/niet goed werkende systemen volgen. Systemen binnenin jou, maar ook daar buiten op het werkgebied.

Noodzakelijkheid maakt veel zichtbaar

Juist door bewust te worden van de noodzakelijkheid van deze 3 RRR’s, wordt er veel meer zichtbaar bij jou. Wat onbewust al zo leefde, komt bewust naar boven. Door Rust, Ruimte en Reflectie krijg je veel meer zicht op jouw diepe innerlijke rijkdom (lees: jouw gaven, talenten, levensdoel en intuïtie).

En dan…dan gebruik je jouw competentie ten volle en dan ontstaat een veel sprankelender JIJ!