Moeten brengt een beweging

Geplaatst op 23 april 2018 · Geplaatst in Algemeen, Creativiteit, Eigen Wijsheid, Hooggevoeligheid, Persoonlijk

Al weer 3 maanden ont-moeten! Drie maanden heel bewust steeds gevoeld “Moet ik dit?”, “Wil ik dit?” en “Waarom zal ik?”. Ik kan je zeggen dat ook ont-moeten stress oplevert, maar wel een moeitelozer leven! Maar ik ben er nog niet…maar ja, wanneer dan wel? Ik vermoed, nee, ik weet, dat het antwoord niet in de toekomst ligt, maar in het NU.

Wat er aan vooraf ging

De laatste 2 maanden van 2017 zijn pittig geweest voor veel dierbaren om mij heen. Dit liet mij niet onaangeroerd. Heel 2017 vond ik overigens pittig… Ruimte innemen, afstand houden en vertrouwen in ieders levensles, was lastig te handhaven of werd, naar mijn gevoel, onmogelijk gemaakt. Uiteraard draag ik bij dit gevoel een steentje bij, kei veel bij. Maar ja, ik voel van alles, zie van alles en kan soms die hele sterke ingevingen niet tegenhouden. Voordat ik het wist, zeulde ik met de last van iemand anders. Pijnlijke schouders en een vastzittende nek met kramp tot gevolg.

Als ik zo zou doorgaan…

Iets riep heel sterk in mij “Stop!”, “Klaar ermee!” en “Nu even helemaal niets!”. Alles liep ook steeds vast. Dus niet alleen mijn schouders en nek, maar ook mijn werk en de thuissituatie werd er ook niet leuker door. Om het minste en geringste liepen de tranen over mijn wangen, voelde ik spanning in mijn buik en had nergens meer zin in. Dit kon alleen maar erger worden als ik niets zou veranderen.

In beweging zonder te bewegen

De eerste maand leerde mij voornamelijk, hoeveel ik iets moest van mijzelf. Meer dan ik had verwacht! Ik ben al jaaaren bezig met persoonlijke ontwikkeling, maar toch ben ik verrast hoe gemakkelijk ik in het moeten kan schieten. Zeker als er sprake is van stress en spanning. Dus zodra ik merkte, dat ik iets moest van mijzelf, ging ik zitten. Deze moet-geluiden waren niet afkomstig van inspiratie of een bepaalde drive. Nee, deze moet-geluiden kwamen van “…als ik dit of dat niet doe, dan zal je zien dat…”, “…ik moet nu echt wat doen, want ik kan toch niet steeds blijven zitten…”. De moeten kwamen van een overtuiging. De overtuiging van “Als ik niet in actie komt, dan gebeurd er ook niets!”. Fout! Ik kwam juist steeds meer in beweging! Ondanks dat ik stil zat, raakte ik steeds meer ontspannen en ik begon te genieten.

Van ontspanning naar meer genieten

De tweede maand bracht mij meer en meer bij het genieten! Hoe meer ik mij ontspande, hoe meer ik ook daadwerkelijk kon genieten van mijn omgeving, van wat ik ondernam en van de vele lieve mensen om mij heen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Oké, 1 maand minder inkomsten, maar een 2 maanden…pfff! Alles riep in mijn lijf om in actie te komen. Actie vanuit het moeten, want ja, dat was ik gewend: hard werken om iets voor elkaar te krijgen, want anders krijg je het niet. Dat zeg ik nu na 3 maanden! Dat inzicht kwam niet zomaar.

Bewust stil zitten

Dat genieten kwam, doordat ik heel bewust ging ontspannen. Elke ochtend een half uur meditatie, gedachten opschrijven, afstemmen met mijzelf wat ik deze dag zou doen, in de natuur zijn en inspirerende teksten lezen van o.a. Byron Katie, Jan Bommerez,  Dalai Lama en vele anderen. Ik zette mij aan het werk om een verstilde manier. Deze wijze bracht mij dichter bij mijn flow, mijn natuurlijke stroom.

Van genieten naar vertrouwen

Bij het verstillen hoort uiteraard ook creatief bezig zijn! Want als ik creatief bezig ben, dan zit ik automatisch op mijn (natuurlijke) flow. Ik ben dan altijd afgestemd op wat nu mag komen. Zo voel ik geen moet en als ik dit wel voel, dan raak ik uit mijn flow. Altijd, maar dan ook altijd, voel ik tijdens het creatieproces of ik goed bezig bent of niet. Dat goed is een heel plezierig gevoel. Een gevoel van energiekheid, zie ik verbindingen, ploppen er allerlei ingevingen op, handel ik vanuit nature.

Een eyeopener!

Op die flow vertrouw ik volledig. Niets wat mij hiervan kan afleiden, geen weerstand, geen opmerkingen van anderen die mij van de wijs kunnen brengen, niets! Het is puur vertrouwen op wat ik ingegeven krijg! Juist dit was een eyeopener! Want wat ik bij het ene voortdurend als moeten voel, voel ik bij het creatieproces totaal niet, maar stroomt alles EN laat ik alles stromen vanuit een diep vertrouwen en weten. Waarom toch dit verschil?

Ongeduld brengt wantrouwen

Vandaag las ik iets van Jan Bommerez. “Zodra je ongeduldig wordt ben je minder ontvankelijk voor alles wat er om je heen gebeurd. De moeilijkste opgave is, om vertrouwen te blijven houden, omdat onze zintuigen trager reageren en omdat alles zijn eigen tijd nodig heeft om uiteindelijk waargenomen te worden.” Daar zit het antwoord!

Hard werken geeft verwachtingen

Als ik hard werk, heb ik verwachtingen en die verwachtingen zijn hoog! Het liefst moeten die verwachtingen ook snel de waarheid worden, want ik heb er immers hard voor gewerkt! Alleen dat gebeurde niet. Daardoor raakte ik teleurgesteld EN ging ik nog harder werken. Harder werken aan mijn onderneming, harder werken aan vriendschappen/relaties, harder thuis werken. Wie herkent dat niet? Rust roest. Toch?

De flow is in de maand

Ik merk dat ik steeds dichter geraak bij waar ik wil zijn. Mijn energie is groter, ik merk nieuwe bewustwordingen op en voel steeds meer wat mijn hartewens is. Dat laatste slingert mijn drive sterk aan. Dus voordat ik weer vergeet om te ontspannen en te vertrouwen: maand 4 is de maand van flow! Ik ga daarvoor mijn creatieve krachten gebruiken, mijn intuïtie en naar hartewens scheppend bezig zijn. Want ik vermoed zomaar, dat als ik dat doe en daar volledig op vertrouw zonder verwachtingen (hoe uitdagend ook), dan ik dan steeds meer de spontane schepper kan zijn in plaats van een rusteloze denker en doener.

Van ont-moeten naar ontmoeting

Ik geloof, dat mijn verhaal van het ont-moeten, mij steeds meer en meer brengt en dat het ook veel aan anderen kan brengen. Door steeds meer te ont-moeten, ontspannen, genieten, brengt het ons dichter bij onszelf. De ontmoeting met jezelf. Wie weet laat ik dan ook steeds meer een meer de wind onder mijn vleugels toe! Als van nature mij mee laten voeren met de stroom die er altijd is, maar zo vaak wordt tegen gehouden door ongeduld, weerstand en moeten.

Een vraag voor jou

Mocht je geïnspireerd zijn door mijn verhaal, stel jezelf dan eens deze vraag vandaag:

“Wat kan ik vandaag laten om morgen meer ontspannen te zijn?”

En laat het antwoord vanzelf tot je komen. Vaak weet je het al!