De zin van creatief leven

Geplaatst op 22 januari 2018 · Geplaatst in Algemeen, Creativiteit, Eigen Wijsheid, Verbeelding

Geloof jij in jouw creativiteit? Of denk jij, wat een onzin! Daar is geen droog brood in te verdienen en freubelen is voor vrouwen! Niets is minder waar. Houd je van een uitdaging, lees dan even verder

Creativiteit is een levensbehoefte

Als VerBeeldend Kunstenaar is dit voor mij een levensbehoefte. Maar iedereen heeft behoefte aan creativiteit! Niets is leukers om zelf te creëren. Daarnaast geloof ik, dat creëren niet enkel is voorbestemd aan mensen die een bepaald (creatief) talent hebben.

Creativiteit is meer

Het is meer dan schilderen, tekenen, fotograferen of schrijven alleen. Het kan namelijk ook puzzelen zijn, sommen uitrekenen, problemen oplossen. Maar…creativiteit is ook meer dan de wijze waarop gecreëerd wordt. Creativiteit heeft een dieper proces in zich en dat proces voltrekt in elk creatief moment in elk mens.

Ik ben niet creatief

Het is zo gemakkelijk om te denken, dat je niet creatief bent of dat het meer wat voor je kinderen is. Als jij gelooft in niet creatief zijn, dan beperk jij jezelf. Creativiteit is meer dan wat freubelen met de handen.

Dit doet creativiteit met je:

 1. Je maakt je minder zorgen
  1. Sleur verdwijnt naar de achtergrond
  2. Problemenverwerking
  3. Ontspanning en meer ruimte in het hoofd
 2. Er ontstaan van nieuwe verbindingen tussen verschillende hersenhelften
  1. Zicht op nieuwe oplossingen en meer mogelijkheden
  2. Inzicht door een ander perspectief op een gebeurtenis
  3. Nieuwe verbanden zien in losstaande ervaringen
 3. En een nieuwe inspirerende energie komt vrij 
  1. Dit motiveert om nieuwe stappen te zetten
  2. Zet vernieuwende creatie aan
  3. Verhoogd de levenskracht in donkere en lichte dagen

Het dieper liggende proces

Achter creativiteit ligt een nog veel dieper liggend proces. Dit proces bouwt iets krachtigs op, namelijk:

 • Sterker zelfvertrouwen
 • Innerlijk balans
 • Gemotiveerdheid en meer passie

Krijg ik dan een rustiger leven?

Dat innerlijke balans, moet je echter niet zien als een voortkabbelende levensstijl, die rustig verloopt, wat gelijk staat aan een wegsoezend bestaan. Nee, als je kiest voor een creatief leven, dan kies je voor Het Leven met hoofdletters en met al zijn ups en downs. Met een creatief leven kan je wel eindelijk die ups en downs veel beter aan!

Ik daag je uit!

Creativiteit is dus meer dan alleen iets knutselen of hobbyen. Creativiteit is een levensstijl, die iedereen kan toepassen. Voor degene die nu heel hard roepen “Dat is meer voor vrouwen!” of “Ik ben niet creatief!”, wil ik vragen of ze een uitdaging willen aangaan. Een uitdaging die meer te weeg brengt, dan hard werken en uitgeblust op de bank hangen. De uitdaging van een leven die je motiveert, nieuwe mogelijkheden laat zien en een uitweg naar een bestaan waarbij je af en toe de sleur van harte welkom heet. Creëer het leven die je wilt! Dat is werkelijk mogelijk.

Geen tijd voor dit soort onzin?

Lees dan deze blog eens. Het is een blog met een andere invalshoek. Het gaat wederom over een creatief leven, maar dan over geblondeerde mannen en hoe je tijd kan vrij maken. Het verwacht namelijk wel een iets andere levensstijl, maar dat kan stap voor stap.

Geen idee hoe te beginnen?

Mail of bel mij, want ik geloof dat jij en elk ander mens, een creatief wezen is vanaf zijn of haar geboorte. Alleen zijn wij gaan geloven, door de heersende maatschappij, uit economisch oogpunt of visie van dierbaren, dat creativiteit nutteloos is. Als jij het echt nutteloos vindt, kijk dan eens om je heen, zo achter je bureau. Zie je dat paperclipje? Het is maar een voorbeeld van een creatieve geest met een nutteloos creatief leven.