Nee! Niet invoelen

Geplaatst op 29 mei 2018 · Geplaatst in Algemeen, Eigen Wijsheid, Hooggevoeligheid, Persoonlijk, Spiritualiteit

Ken je dat gevoel? Het gevoel dat binnenkomt gebaseerd op de woorden die een ander gebruikt? Het komt binnen, je voelt het, je ervaart het en je ziet de blik van de ander die eerder de woorden heeft uitgesproken. Je WEET gewoon wat de ander voelt! Je voelt immers de emoties die meevlogen met de woorden. Toch?

Nee, dat kan niet! Echt niet!

Waar ik echt de iebiediebies van krijg zijn gesprekken waar de ene tegen de ander zegt of beter concludeert: “Ik weet wat jij voelt!”, “Ik weet wat jij hiermee bedoeld!” en last but not least “Jij zegt dit wel, maar mijn gevoel zegt dat je toch iets anders bedoeld!”. Whaaa!!! Ga weg uit mijn space, weg uit mijn energie!

Deze conclusies zijn jouw conclusies

Ze zeggen nog niets over de ander. Ga daarom met respect om met elkaars energie. Ga niet zitten graaien! Want het voelt aan als graaien voor de ander zo en het IS zo!

Het is vast en zeker goed bedoeld, maar het graaien in iemand zijn of haar energie is totally not done! Het is niet aan jou om dit te doen. Zeker als dit niet aan je is gevraagd. Misschien denk je zeker te weten welke gevoelens van de ander meekwam via de uitgesproken woorden, maar nog steeds is dat JOUW gevoel en niet die van de ander!

Je merkt inderdaad iets op

Alleen de interpretatie is altijd een combinatie van jouw eerdere ervaringen, jouw kader, jouw vermogen, jouw energie, emoties en gevoel! Dus wees voorzichtig met conclusies trekken.

Ik heb het, helaas, zelf ook gedaan en soms moet ik mij scherp houden om dit niet weer te doen. Het is van de ander. Zie het als een cadeautje wat van de ander is. Die ga je ook niet zomaar open zitten maken. Pas als de ander vraagt om dit te doen, mag dat. Anders niet.

Gegarandeerd voel je

Tijdens het invoelen krijg je gegarandeerd gevoelens en maar de interpretatie van die gevoelens zijn nooit helemaal zuiver en ze zijn vaker van jezelf dan van de ander. Ben je daar niet van overtuigd, vraag je dan eens af of de ander dit aan jou heeft gevraagd: “Hee, voel eens mee! Volgens mij zeg ik dit, maar bedoel ik toch iets anders. Hoe voel jij dit aan?”. Is dit niet gevraagd? Doe er dan ook niets mee en zeker geen conclusies voor de ander aan gaan hangen.

Hoogsensitiviteit en invoelen

Invoelen doen veel (hoog)sensitieve mensen. Hoogsensitiviteit is een gave wat is uitgegroeid tot een talent. Alleen niet altijd even bewust. Het is een heel mooi talent van zo’n 20% van de mensheid. Bewust of onbewust voelen wij van alles of we willen of niet. Ik kan zeggen, dat dit niet altijd even fijn of gemakkelijk is. Absoluut niet. Soms wil ik dat ik het niet had.

Maar…die voelsprieten worden ook te pas en te onpas ingezet. Dit is niet altijd even wenselijk voor de ander. Ook niet voor jezelf, want je eigen energielevel zakt enorm als je voortdurend die sprieten uitzet. Niet alleen vreet dit energie van jezelf, maar ook van de andere betrokkene(n).

(On)bewust je voelsprieten uitzetten

Onbewuste hooggevoeligen zetten met regelmaat voelsprieten uit, omdat dit een onbewuste gewoonte is. Ze willen iets onderzoeken, willen verbinden of ze tasten af omdat ze gericht zijn op de ander en graag veel goed willen doen. Het zijn veelal lieverds, met een uitzondering daar gelaten.

Bewust hooggevoeligen gaan wat subtieler om met hun voelsprieten. Ze richten meer de energie op zichzelf, voelen nog steeds veel, maar het verschil zit erin dat ze weten dat ze met dit gevoel niets of niet direct iets hoeven te doen. Tenzij er een beroep op hun wordt gedaan, uiteraard!

Trek geen conclusies maar vraag!

Als je toch vanalles voelt bij een gesprek, wat heel goed mogelijk is, stel dan specifieke vragen! Leef mee, geef oprechte aandacht, stel vragen als “Hoe voelt dit voor jou?”, “Meid, ik vind dit pittig om te horen. Hoe gaat het nu met jou?” en “Wat bedoel je precies met…”. Gewoon dat soort vragen, dus geen conclusies. Zo kan je ontdekken wat de ander voelt en mogelijk bedoelt.

Ja maar…

En ja, soms kan het best zo zijn dat je wel juist invoelt, maar dan heb je nog steeds de kans dat de ander niet met jou hierover wilt praten of wilt toegeven of überhaupt hier iets met jou wilt. Ga niet zitten purren! Daar zit namelijk helemaal geen aandacht voor de ander achter. Dit is vaker je gelijk halen en dat gelijk halen heeft met jou te maken. Met de pijn van jou, iets waar jij behoefte aan hebt om bevestigd te krijgen. Dus dat heeft dan niets te maken met de ander, dus.

Get out of my space!

Ga met respect met elkaar om en vooral met elkaars gevoel en energie. Ga er niet inzitten.

Voel liever mee met de ander, leef mee en zie werkelijk wat het de ander doet, waar de ander in is geraakt. Empathie tonen heet dat, werkelijke aandacht geven aan de ander. Probeer je voor te stellen wat het met de ander doet of hoe hij/zij zich zou moeten voelen onder die omstandigheid.

Afstemmen dan?

“Ja, maar…ik kan goed afstemmen!”, heb ik weleens horen zeggen. Nee, dat is het niet. Afstemmen is energetisch kijken waar de ander behoefte aan heeft, wat er nu uitgesproken kan worden of welke actie ingezet kan worden. Afstemmen is altijd in overleg met de ander. Anders niet en vooral niet zomaar doen!

Waarom deze blog?

Nou, omdat heel veel verwarring is of het invoelen, meeleven/-voelen of afstemmen is. Er is een duidelijk verschil. Afstemmen doe je altijd in overleg met elkaar. Meeleven en meevoelen is puur aandacht voor de ander. Invoelen heeft veel meer met jouw pijn en onzekerheden te maken, dan wat de ander ervaart.

Zeker weten doe je nooit

Mogelijk heb ik wat duidelijkheid hiermee verschaft aan een aantal (on)bewust (hoog)sensitieve mensen. Hoewel je goed kan aanvoelen wat er speelt, zeker weten doe je het nooit zonder te vragen. Ga dus niet in iemand zijn energie graaien, trek geen conclusies, wees zuinig met jouw energie en respectvol naar de ruimte van de ander.

Alles om de wereld mooier te maken

De wereld heeft veel bewuste (hoogsensitieve) mensen nodig om de wereld mooier en beter te maken! Dus leef vooral mee. Voel mee. Verbind je met mensen. Geef oprechte aandacht, wees puur en zuiver. De wereld heeft dit nodig. De wereld heeft jou nodig!

X, Barbara